Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit – 5 aspecte importante

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Iata 5 aspecte pe care ar trebui sa le cunosti cu privire la stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit:

  1. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, trebuie sa isi determine venitul net anual pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.
  2. Nivelul normelor de venit trebuie stabilite si publicate anual de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza sa se aplice.
  3. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia (1.900 ron pentru 2018), inmultit cu 12.
  4. La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin inmultirea cu 12 a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor.
  5. Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Normele anuale de venit pentru anul 2018 le puteti vizualiza aici !

Articole similare